FORMBACK
BURSA`DA YAPILACAKLAR 2
Abdal Simit Fırını 1969
Abdal Simit Fırını’nda ilk simit 1969’da Güray ŞAHİN’in babası Resul ŞAHİN tarafından odun ateşinde pişiriliyor. Halen odun ateşi kullanmayı sürdüren Abdal Simit Fırını’nın tarihi bazı araştırmalara göre ise yüzyıllar öncesine uzanıyor. Fırının adını, Bursa’nın fethedilmesinden önce ve fetih sırasında Osman Gazi’ye yardımcı oluğu söylenen dervişlerden Abdal Mehmet’le ilişkilendirenler de var. Tabi o tarihlerde bu fırın da simit değil, somun ekmek pişiriliyor… Dini yönü güçlü öykülerle süslü efsaneye dayalı bir tarih… Fırın bugünkü Tuzpazarı Mahallesi’nde tam da Abdal Mehmet Türbesi’nin hemen karşısında bulunuyor.
Abdal Simit Fırını ismiyle üretim 1969’da başlıyor. 1969 yılına kadar ekmek fırını olarak işletildiği söylense de boş bir fırın olarak kaldığı da söyleniyor. 1969 yılından sonra Resul ŞAHİN tarafından ilk simit çıkarılmaya başlanıyor. Bursa’nın en güzel simitleri bu fırında halk ile buluşuyor. Resul ŞAHİN’den sonra oğlu güray şahin’de baba mesleğine kaldığı yerden devam edip abdal fırını’nı işletmiştir. Fırın şu anda da eskide olduğu gibi ihtişamını korumaya devam ediyor. Fırının şu an ki yapısına baktığımız zaman, tarihi bir mekan olmadığı kanısına varabiliriz. Bu da çok doğaldır, çünkü fırının bulunduğu alan 2007’de Osmangazi Belediyesi’nin meydan düzenleme projesi kapsamında yıkılmıştır. Meydan düzenlemesi 4 yılda tamamlanmış ve fırın 2011’de yeniden yanmaya başlamıştır…
Raif KAPLANOĞLU da, “Doğal ve Anıtsal Eserleri ile Bursa” adlı kitabında fırından şöyle bahsetmektedir: “Abdal Mehmet Türbesi yanında bulunan simitçi. 16. yüzyıl salnamelerinde de türbe yanındaki fırından özellikle söz edilmektedir. Bu fırın ile türbe arasından geçen yol ipek yolu olup çok işlekti. yolcular da genellikle burada konaklardı.”
Marka tescili ve gıda üretim iznine de sahip olan fırın, yerel halkın dışında Bursa’ya dışarıdan gelen bir çok yerli ve yabancı turistin yanı sıra ünlülerin de uğramadan geçmedikleri bir mekan.
Bursa’da ‘simit’ten söz açıldığında sohbet eninde sonunda isim olarak ayakta kalan tarihi yerlerimizden bir tanesi olan Abdal Fırını’na geliyor.
Web Sitesi İçin Tıklayınız.
Instagram Adresi İçin Tıklayınız.
Adres: Tuzpazarı Mahallesi Abdal Caddesi 12. Fırın Sokak No:2 Osmangazi/BURSA
E-posta: bilgi@abdalsimitfirini.com
Telefon: 0 224 220 62 86
Ender Baklavacısı 1947
1947 yılında Bursa’nın ilk tatlıcısı olan Hacı Mecit’in yeğeni Necmettin Usluy tarafından kurulmuştur. Yıllarca titizlikle yürütülen tatlı imalatı ve satışı sonraki kuşaklar tarafından sürdürülmüştür. 1999 yılında Bademli, 2002 yılında Geçit, 2014 yılında Özlüce ve 2016 yılında Nilüfer Kristal Park şubeleri hizmete açılmıştır.
ISO 9001, ISO 18001 ve ISO 22000 ve ISO 14001 belgelerine sahiptir. Ayrıca Helal Gıda Sertifikası ve ürünlerin iç ve dış kirliliğe maruz kalmasını önleyen uygulamalarla GMP sertifikasına da sahiptir.
Akay Çiğbörek ve Mantı Salonu 1962
93 Harbi (1877-1878 Osmanlı – Rus Savaşı) ile birlikte Kırım’dan Türkiye’ye gelen dedeleri, sırasıyla; İstanbul – Şehremir, Bursa – Kayhan Çarşısı, Aynalı Çarşı ve son olarak 1962 yılında Eski Bakırcılar Çarşısı’nda halihazırda hizmet verdikleri bu dükkanı çalıştırmaya başlamıştır.
4. kuşak olan İsmail Temizkan, dedesinin izinden giderek tarihi, ufak, salaş ve temiz dükkanında her gün 10:00 – 18:00 saatleri arasında hizmetine devam etmektedir. 1962 yılından beri içi sulu gerçek çiğbörek ve haşlama suda yapılan Tatar Mantısı’nı Bursa halkı ve şehir dışından gelen misafirleriyle buluşturmaktadırlar.
Öne Çıkan Lezzetleri:
2 ana ürünleri vardır;
- Çiğbörek (İçi sulu ve kıymalı)
- Mantı (Suda haşlama, yoğurtlu ve tereyağlı)
Çiçek Izgara 1963
Tarihin merkezinde ızgara lezzetleri için Çiçek Izgara Çarşı…
Çiçek Izgara Çarşı adresinde, Bursa hanlar bölgesinde tarihi dokuya uygun mimari yapısıyla konuklarına hoş bir atmosfer sunarken tadı damağınızda kalacak ızgara lezzetleri sunmaktadır.
Hikayesi 1963 yılında başlayan Çiçek Izgara, dededen çocuklara kalite ve lezzet vasiyeti olan bir Bursa işletmesidir. Kalite ve lezzetin ilk adımı olan etin seçimi çok önemlidir. Et ürünü yıllardır aynı yörelerden, hayvanın yaşı, sağlık durumu, beslenme şekli ve yetiştirilme ortamındaki hijyen kontrolü yapılarak temin edilmektedir. Kesimler profesyonel koşullarda yapılmakta, soğuk zincir koşullarında usta kasaplar tarafından işlenerek servise hazır hale getirilmektedir.
1963 yılında Hasan Erdihan Hınçalan tarafından kurulan Çiçek Izgara, geçen yıllar içerisinde menüdeki özel ürünlerini korumuş, aynı lezzet ve hizmetle sunmayı başarmıştır. Markanın lokomotif ürünü “Çiçek Izgara Köftesi” hem lezzeti hem de sunumuyla bir Bursa klasiği olmuştur.
Ülkü Pastanesi 1967
DEDEDEN TORUNA 55 YILLIK BİR LEZZET HİKAYESİ
Hikâyesi 1967 yılında başlayan Ülkü Pastanesi, Bursa -Yenişehir’de dünyaya gelen Numan Büyükyanbolu ve eşi Ayten Hanım ile birlikte 15 m2 imalathanede poğaça ,tahanlı pide ,cevizli lokum ve çeşitli tatlı ve tuzlu kurabiye üretmeleri ile başlamıştır. O günün imkanı daha az olan şartlarında başlayan lezzet yolculuğu bugün 850 metre kare olan üretim tesisi ve Bursa’mızın çeşitli ilçelerinde bulunan 4 adet Şubesi İle aynı kalite ve heyecan ile dededen toruna 3 kuşaktan beridir hizmet vermeye devam ediyor. Yılların vermiş olduğu Tecrübeler sonucunda oluşturulan reçetelerde bir daha değişiklik yapılmıyor, böylelikle pastanenin açıldığı günden bugüne lezzet standardı hiç bozulmadan devam ediyor. Uzun yıllardır ürettikleri lezzetlere ilave olarak günümüz lezzetlerini menüsüne ilave ederek ürün çeşitliliğini her geçen gün arttırmaya devam etmektedir.Gök Ada Kayhan Tarihi Cantıkçısı 1968
1955 yılında Tayakadın’da 2 kardeş börekçilik yaparak hayatlarını devam ettirdikleri sırada, 1968 yılında, Kayhan Çarşısı’da cantık işi yapmaya karar vermişlerdir. ilk yapılan cantıklar uzun ve daha küçüktü. Sonrasında, Kayhan Çarşısı’daki esnaf cantığı yuvarlak yapmaya başlamışlardır.
Kaynak: GotoBursa
Bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Etiketler
abdal bakery
akay mantı
akay çiğbörek
Bursa
Bursa aile hamamı
bursa hamam
bursa hammam
bursa hanları
Bursa Hotel
Bursa Hotels
Bursa Metro
Bursa Otel
bursa otelleri
bursa termal hamam
bursa termal otel
bursa termal oteller
bursa thermal hotel
bursa thermal hotels
bursa çekirge otelleri
bursa çekirge termal hamam
Formback
Formback Bursa
formback hamam
formback termal otel
Formback Thermal Hotel
formback çekirge termal otel
Gölyazı
hanlar
How to get to Uludag
Irgandı Bridge
Karacabey Issız Han
Mudanya
okçular çarşısı
taşkonak
termal otel bursa
Tirilye
Uludağ
Uludağ`a nasıl gidilir?
çacılar çarşısı
çekirge hamamları
çekirge otelleri bursa
çekirge termal oteller
İskender bursa
ırgandı köprüsü
Şadırvanlı Han
Leave a Reply