FORMBACK
BURSA`DA Kİ TARİHİ HAMAMLAR 1
İznik Murad Hüdavendigar Hamamı Müzesi
Mudanya Tirilye Hamamı
Trilye Hamamı’nın kesin adı ve inşa tarihi bilinmemektedir ancak yapılan araştırmalara göre hamamı 16. yüzyılın ilk yarısında Yavuz Sultan Selim zamanında Kastamonu ve Üsküdar’dan getirilen Türklerin yaptırdığı düşünülmektedir.
Nilüfer Hamamı (Gölyazı)
Tarihi hamam dikdörtgen planda, iki küçük kubbeli sıcaklık ve soğukluk bölümlerinden oluşmaktadır. Kubbelerin dışında kalan mekanlar ise, kirpi saçaklı kırma çatı ile örtülmüştür. Duvarları moloz taş ile örülmüştür. Hamam yakın bir tarihte restore edilmiş olup, bir süre kafe olarak kullanılmıştır.
Orhan Gazi Hamamı (Yenişehir)
Yarhisar köyünde bulunan hamam Orhan Gazi tarafından 1324-1362 yılları arasında yapıldığı tahmin edilmekte olup, Orhan Gazi camiinin vakfıdır.
Daye Oğlu (Dayıoğlu) Hamamı
Hamamın yaptıranı ve yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Yapıya ilişkin bulunabilen en erken tarihli kaydın 1605 yılına ait olması nedeniyle, hamamın bu tarihten önce yaptırılmış olduğu kabul edilmektedir. Ayrıca hamamın Emir Sultan Külliyesi’nin vakıf gelirleri arasında kaydedildiği tarihi kaynaklarda belirtilmektedir. “Sürmeli Hamam” ve “At Pazarı Hamamı” adlarıyla da anılmış olan hamamın “Daye Oğlu” adı zamanla “Dayıoğlu” şekline dönüşmüş ve halk arasında da bu şekilde söylenegelmiştir.
Daye Oğlu Hamamı, erkek ve kadınlar kısmından oluşan bir “çifte” hamamdır. Erkekler ve kadınlar kısmının plan şeması ve boyutları birbirinin aynıdır. Hamamın kadınlar ve erkekler kısımları soğukluk (soyunmalık), ılıklık, sıcaklık, halvet, su deposu ve külhan (ocak) bölümlerinden oluşmaktadır. Yapı, 1605, 1684 ve 1759 yıllarında onarım görmüş olup özgün işlevini sürdürmektedir.
Yarhisar köyünde bulunan hamam Orhan Gazi tarafından 1324-1362 yılları arasında yapıldığı tahmin edilmekte olup, Orhan Gazi camiinin vakfıdır.
İnebey Hamamı
I. Murad’ın subaşısı ve Yıldırım Bayezid döneminin önemli şahıslarından olan Eyne Bey (İnebey) tarafından yaptırıldığı bilinen hamamın bazı kaynaklarda Ahmet Çavuş adında bir zat tarafından yaptırıldığı da söylenmektedir. Yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber, bulunabilen ilk resmi kayıt 1485 yılına ait olduğu için 15. yüzyıla tarihlenebilmektedir. Hamam, yapının doğu duvarına bitişik ve aynı adı taşıyan medrese ile birlikte yaptırılmış ve yaptırıldığı dönemde geliri medreseye vakfedilmiştir.
Tek hamam olarak inşa edilmiş küçük ölçekli ve sade bir yapıdır.
Dar ve uzun bir plan şemasında ele alınan hamam soğukluk (soyunmalık olarak da tabir edilir), ılıklık ve sıcaklık bölümlerinden oluşur. Isıtma sistemi ile çalışan hamamda külhan (ocak) ve su deposu da bulunmaktadır.
Günümüzde de hamam olarak özgün işlevini devam ettirmektedir.
Sizde Bursa ziyaretinizde, Bursa`nın kalbinde yer alan otelimizde keyifli ve konforlu bir konaklama keyfi yaşarken otelimizin termal suyu ile şifalı hamamı size eşlik etsin isterseniz online rezervasyon oluşturabilirsiniz.
Leave a Reply